Autor: Põllumajandus.ee • 12. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tombo™ - ajas end tõestanud, põllumeeste poolt hinnatud

Eestis teavad ilmselt kõik teraviljakasvatajad herbitsiidi Tombo. See on toode, mis tõrjub efektiivselt ühe- ja kaheidulehelised umbrohud talinisus, tritikales, rukkis ning suvinisus.
Tomboga pritsitud põld on laitmatult puhas.
Foto: Corteva Agriscience

Ühe pritsimisega saab kontrolli alla rukki-kasteheina, tuulekaera, roomava madara ehk virna, karikakra, maltsa, rukkilille ja paljud teised umbrohud. Tänu Tombo universaalsusele, on see saanud populaarseks Eestis ja ka paljudes teistes riikides.

Herbitsiidi Tombo kohta esitavad põllumehed enim just neid küsimusi:

Kas Tombo kulunormi vähendamine on lubatud?

Parima tulemuse saavutamiseks soovitame kinni pidada registreeritud kulunormidest: taliteraviljale 0,2 kg/ha, suvinisule 0,15 kg/ha.

Kas Dassoil asemel tohib kasutada teisi pindaktiivseid aineid ?

Suur hulk katseid Baltikumis ja mujal Euroopas on tõestanud, et parima tulemuse saavutab pindaktiivse ainega Dassoil (0,5 l/ha). Eriti tõhus on Dassoili toime just üheiduleheliste umbrohtude tõrjel ning seepärast soovitame tungivalt kasutada ainult Dassoili.

Kas herbitsiidiga Tombo pritsitud teraviljapõllule tohib sügisel rapsi külvata?

Herbitsiidis Tombo sisalduvatest toimeainetest lagunevad florasulaam ja püroksulaam mullas kiiresti ja sügiseks neid enam mullas ei ole. Aminopüraliid on küll püsivam toimeaine, eriti taimejääkides, aga ei avalda rapsile mingit negatiivset mõju. Aminopüraliid on ka rapsi herbitsiidi Metazamix üks toimeaine ning kuulub samasse keemilisse gruppi klopüraliidiga (Lontrel), mida kasutatakse samuti rapsist umbrohtude tõrjumiseks. Järeldus on selge – pärast herbitsiidiga Tombo pritsimist võib rapsi julgesti sügisel külvata.

Millal tuleb teravilja pritsida?

Parim aeg pritsimiseks on kui umbrohud on aktiivses kasvufaasis. Tombot võib pritsida teraviljade võrsumise algusest kuni teise kõrresõlme moodustumiseni .

Milline on sobivaim temperatuur?

Optimaalne temperatuur pritsimiseks on 12–18 kraadi, madalaim lubatud temperatuur on 8 kraadi. Me ei soovitav pritsida, kui õhutemperatuur on üle 22 kraadi, kuna siis on vedeliku aurustumine kiirem ja osa preparaadist võib samuti aurustuda ning umbrohule mitte sattuda. Kindlasti ei ole soovitav pritsida, kui üks päev enne ja üks päev pärast planeeritavat pritsimist prognoositakse öökülma.

Kas herbitsiidi Tombo võib kasutada samal põllul mitu aastat järjest?

Üldiselt ei soovitada herbitsiide ühel ja samal põllul pikalt kasutada, sh Tombot. Tõhusa umbrohutõrje eelduseks on külvikorra järgimine ning mullaharimine. Eriti oluline on see neil põldudel kus on levinud raskesti tõrjutavad umbrohud.

Kas võib Tombole lisada teisi herbitsiide?

Tombot võib segada teiste herbitsiididega, aga selleks ei ole vajadust, kuna Tombo ise on piisavalt tõhus tõrjumaks enamlevinud ühe- ja kaheidulehelised umbrohtusid.

Küsi toodet edasimüüjatelt: Põllumeeste ühistu Kevili, Baltic Agro AS ja Scandagra Eesti AS.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960